12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 7-10 Μαΐου 2015.

Όλο και περισσότερο το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης σημαδεύεται από την κρίση της δημοκρατίας και την πρόκληση του λαϊκισμού. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση εξακολουθεί να κυριαρχείται από στερεότυπα που, ταυτίζοντας τον λαϊκισμό αποκλειστικά με την ακροδεξιά ή με αντιδημοκρατικές πολιτικές τάσεις, συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν την κατανόηση ενός σύνθετου φαινομένου. Πώς μπορούμε να συλλάβουμε την πολυπλοκότητα του λαϊκισμού και την αμφίσημη σχέση του με τη δημοκρατία; Τι μπορεί να διδαχθεί η Ευρώπη από την βορειοαμερικανική και την λατινοαμερικανική εμπειρία; Η συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 12ης ΔΕΒΘ με τίτλο “Λαϊκισμός και δημοκρατία στην Ευρώπη” άντλησε από τα ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος POPULISMUS σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Ομιλητές: Γιάννης Σταυρακάκης, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Γιώργος Κατσαμπέκης. Διοργάνωση: POPULISMUS και Διαδικτυακό Περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ.

Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση | 1o video
Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση | 2o video

I’ τακτικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, «Από τη μεταπολίτευση στην κρίση: Όψεις και προοπτικές της Γ’ ελληνικής δημοκρατίας», ΕΚΠΑ, 18-20 Δεκεμβρίου 2014.

Δεδομένης της θέσης του λαϊκισμού στην πολιτική κουλτούρα της μεταπολίτευσης αλλά και της συνεχιζόμενης συζήτησης για την επιστημονική αποτίμηση του εν λόγω φαινομένου, το ερευνητικό πρόγραμμα POPULISMUS συμμετείχε στο Ι συνέδριο της ΕΕΠΕ με σχετικό πάνελ στο οποίο αναπτύχθηκαν επιμέρους πτυχές του ερευνητικού έργου του προγράμματος, με τίτλο: «Λαϊκισμός, αντιλαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία: Πριν και μετά την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασαν εισηγήσεις όλοι οι ερευνητές του POPULISMUS.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Το panel του POPULISMUS: Abstracts

Leverhulme Lectures του Γιάννη Σταυρακάκη, Queen Mary University of London, 21 Νοεμβρίου & 3 Δεκεμβρίου 2014.

Ο Γιάννης Σταυρακάκης παρουσίασε δύο διαλέξεις πάνω στο λαϊκιστικό φαινόμενο στο πλαίσιο των Leverhulme Lectures που έδωσε στο πανεπιστήμιο Queen Mary University of London. Η πρώτη διάλεξη είχε ως τίτλο ‘The Global Populist Challenge: Beyond Euro-centrism’ και έλαβε χώρα στις 21 Νοεμβρίου 2014. Η δεύτερη διάλεξη είχε ως τίτλο ‘Populism, Anti-populism and Crisis: Post-democratic Europe and its Discontents’ και έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

Τα abstracts των ομιλιών
Πληροφορίες για τα Leverhulme Lectures

Διεθνές Εργαστήριο Υποψ. Διδακτόρων προγράμματος Theseus, Sciences Po, έδρα Jean Monnet Πανεπιστημίου Κολωνίας, Διευερωπαϊκή Ένωση Μελέτης Πολιτικών της ΕΕ (ΤΕPSA), Παρίσι 17-19 Οκτωβρίου 2014 

Ο Θωμάς Σιώμος συμμετείχε στο εργαστήριο υποψήφιων διδακτόρων του ερευνητικού πρότζεκτ THESEUS με θέμα «Η Ε.Ε. μετά την κρίση», στο πλαίσιο του οποίου κάλυψε το ζήτημα της ανάδυσης συγκεκριμένων τύπων λαϊκιστικού λόγου στην Ελλάδα (ιδίως του τηλε-λαϊκισμού) σε συνθήκες κρίσης και την επιρροή τους στα αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2014. Τίτλος της εργασίας ήταν «Η κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα ΜΜΕ και η εμφάνιση του λαϊκισμού: μια λογοαναλυτική και ψυχαναλυτική προσέγγιση». Το ερευνητικό πρότζεκτ Theseus αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου  κοινωνικών και πολιτικών επιστημών του Παρισιού Sciences Po , της έδρας «Jean Monnet» του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, της Διευρωπαϊκής Ένωσης μελέτης των πολιτικών της ΕΕ (TEPSA) και του ιδρύματος Fritz Thyssen Foundation της Κολωνίας.

Ημερίδα ‘Greece: From Junta to Crisis’, Hellenic Centre, Λονδίνο, 20 Σεπτεμβρίου 2014.

Ο Γιάννης Σταυρακάκης συμμετείχε στην ημερίδα με τίτλο ‘Greece: From Junta to Crisis’, η οποία οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ‘The Cultural Politics of the Greek Crisis’ (AHRC). Η εισήγησή του τιτλοφορήθηκε: ‘Cultural Dualism Revisited: Populism, Crisis and National Exceptionalism in Greece and the US’.

Δείτε την ομιλία

Διημερίδα «Λόγοι της κρίσης» (Δίκτυο Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου, Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ), 13-4 Ιουνίου 2014.

Ο Γιάννης Σταυρακάκης και ο Θωμάς Σιώμος συμμετείχαν σε διημερίδα με τίτλο «Λόγοι της κρίσης», η οποία οργανώθηκε από το Δίκτυο Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και έλαβε χώρα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στις 13-14 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα. Η εισήγηση του Γιάννη Σταυρακάκη παρουσίασε τους βασικούς στόχους και τα ερευνητικά βήματα του έργου POPULISMUS καθώς και τις θεωρητικές/βιβλιογραφικές του συντεταγμένες. Η εισήγηση του Θωμά Σιώμου κάλυψε το ζήτημα του λαϊκιστικού λόγου στην Ελλάδα (ιδίως του τηλε-λαϊκισμού) σε συνθήκες κρίσης.

Πληροφορίες για την διημερίδα

Διεθνές συνέδριο ‘The People Against the Elites – Populism in Latin America and Europe’, University of Bath, 16 Μαϊου 2014.

Δύο μέλη της Ομάδας Έργου, ο Γιάννης Σταυρακάκης και ο Θωμάς Σιώμος, συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο με τίτλο ‘The People Against the Elites – Populism in Latin America and Europe’, το οποίο οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Bath, στη Μ. Βρετανία, στις 16 Μαϊου 2014. Η εισήγηση (keynote) του Γιάννη Σταυρακάκη είχε ως τίτλο ‘The Poverty of Euro-centrism: Populism, Anti-populism and Crisis in Europe and Latin America’. Στο ίδιο συνέδριο ο Θωμάς Σιώμος συμμετείχε με εισήγηση, η οποία είχε ως τίτλο ‘Media, Populism and Crisis: What the Greek Case is Teaching Us’.

Πληροφορίες για το συνέδριο

Διεθνές συνέδριο ‘Discourse Studies in the Social Sciences: Towards a Dialogue between Theory and Analysis’, University of Warwick, 20-22 Μαρτίου 2014.

Ο Γιάννης Σταυρακάκης συμμετείχε ως ομιλητής στο διεθνές συνέδριο με τίτλο ‘Discourse Studies in the Social Sciences: Towards a Dialogue between Theory and Analysis’, το οποίο οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Warwick και έλαβε χώρα στις 20-22 Μαρτίου 2014 στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η εισήγησή του πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου και είχε ως τίτλο ‘Populist Discourse & Democracy: From the Essex School to the POPULISMUS Project’. Στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε με εισήγηση και ο Γιώργος Κατσαμπέκης, πριν την ένταξή του στο ερευνητικό πρόγραμμα POPULISMUS.

Πληροφορίες για το συνέδριο