Πάνος Κομπατσιάρης, Higher School of Economics της Μόσχας, “Τέχνη, Αισθητική και Λαός: Ο Καλλιτέχνης Ταξιτζής ως Λαϊκιστικός Ρεαλισμός και Περηφάνια της Εργατικής Τάξης”

Σύνδεσμοι της ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης
http://www.auth.gr/video/22976
http://www.auth.gr/news/audiovisual

 

Περίληψη:

Μια καταστατική διάκριση στην αισθητική φιλοσοφία αφορά αυτή μεταξύ της τέχνης, μιας δραστηριότητας που υποτίθεται πως ανυψώνει τον άνθρωπο σε μια πιο εκλεπτυσμένη κατάσταση, και της λαϊκής κουλτούρας, η οποία ως επί το πλείστων είναι το αρνητικό της τέχνης, η κουλτούρα των μαζών και της καθημερινής βιοπάλης. Είτε είναι περισσότερο είτε είναι λιγότερο εμφανής, αυτή η διάκριση, με τις διάφορες παραλλαγές της, στοιχειώνει τη Δυτική αντίληψη περί τέχνης ως ενός ξεχωριστού πεδίου κοινωνικής πρακτικής. Η ομιλία αυτή διερευνά την αμφίσημη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και το λαϊκισμό, μιας θεωρητικά «φαύλης» όψης της λαϊκής κουλτούρας, μέσα από το πρότζεκτ o Καλλιτέχνης Ταξιτζής (Artist Taxi Driver) του Βρετανού καλλιτέχνη και ταξιτζή Mark McGowan. Στην καθημερινή βίντεο παραγωγή του στο YouTube, ο Καλλιτέχνης Ταξιτζής χρησιμοποιεί μια ιδιαιτέρως επιθετική αντι-νεοφιλελεύθερη ρητορική, θεμελιωμένη σε καθιερωμένα λαϊκιστικά δίπολα, όπως οι «ελίτ» και ο «λαός», στο βαθμό που αναιρεί τις ιδιότητες αυτού που η αισθητική φιλοσοφία ονομάζει «τέχνη», όπως ο αναστοχασμός, η αυτο-κριτική και οιμη-διδακτικές εκπαιδευτικές φόρμες. Τα σχόλιά του σε θέματα όπως η ελληνική κρίση, το σκοτσέζικο δημοψήφισμα και η εκλογή του Jeremy Corbyn κινητοποιούν το διαχωρισμό ανάμεσα στην τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα ως λαϊκιστική άρνηση υφιστάμενων τεχνικών διακυβέρνησης και ως προσπάθειας κατασκευής ταυτότητας της εργατικής τάξης..

 

 

 

Panos KompatsiarisΣχετικά με τον ομιλητή :

Ο Πάνος Κομπατσιάρης διδάσκει τέχνη και μέσα στο πανεπιστήμιο HigherSchoolofEconomicsτης Μόσχας. Έχει διδακτορικό στη θεωρία τέχνης από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (2015)και η πρώτη του μονογραφία, The Politics of Contemporary Art Biennials Spectacles of Critique, Theory and Art, θα κυκλοφορήσει από το Routledge το Μάρτιο του 2017.